De evolutie van laadinfrastructuur: van 600kW naar Megawatt Charging System (MCS)

in de Categorie: Laadpalen

De evolutie van laadinfrastructuur: van 600kW naar Megawatt Charging System (MCS)

Met Powerland's superchargers die momenteel tot 400kW en 600kW gaan, lijkt de grens van laadsnelheden al ver opgerekt te zijn. Maar wat zijn de volgende stappen in de evolutie van laadinfrastructuur? Het antwoord lijkt te komen in de vorm van het Megawatt Charging System (MCS), een veelbelovende ontwikkeling die de weg vrijmaakt voor nog sneller laden van elektrische voertuigen.

 

Huidige EV's en 800V-technologie

Naast de evolutie van laadsnelheden is er ook een opmerkelijke verschuiving gaande in de spanningen die door elektrische voertuigen worden gebruikt. Terwijl de meeste huidige voertuigen worden geleverd met een systeem dat werkt op een spanning van 400 volt, zien we een groeiende trend naar nieuwe modellen die werken op een systeem van 800 volt. Deze verandering heeft directe implicaties voor het Megawatt Laadsysteem (MCS), aangezien hogere spanningen de potentie hebben om laadsnelheden verder te verbeteren en efficiëntie te verhogen.

 

De opkomst van MCS

Terwijl Powerland en andere laadinfrastructuurproviders al indrukwekkende laadsnelheden bieden, is de introductie van MCS een teken dat de industrie nog lang niet stilstaat. CHARIN speelt hierin de voortrekkersrol. De MCS stekker wordt al getest door verschillende OEM's, wat aangeeft dat de interesse en het vertrouwen in deze technologie groeien.

  • Kempower: Bij onze leverancier Kempower zien we bijvoorbeeld dat zij dit jaar het nieuwe Kempower Megawatt Laadsysteem in Europa zullen introduceren. De totale kracht van de eerste geleverde Kempower MCS-oplossing zal 1,2 megawatt bedragen.
  • Ekoenergetyka: Onze Poolse leverancier presenteerde onlangs de MCS-ready SAT600. Deze SAT600-satelliet werkt met vermogens van 150V tot 1000V en kan een volledig vermogen 600 kW leveren. Dankzij de MCS-gereedheid van de Sat600 kan men moeiteloos upgraden naar MCS.
  • MAN Trucks: Daarnaast zien we dat MAN Trucks, een vooraanstaande fabrikant van vrachtwagens, zich ook bezighoudt met het concept van megawatt laden. De elektrische MAN-truck, die in 2024 wordt gelanceerd, heeft dagelijkse bereiken tot wel 800 kilometer. Trucks hebben grote batterijpakketten nodig om vergelijkbare reikwijdtes te bereiken als conventioneel aangedreven voertuigen. En om deze grote batterijen snel genoeg op te laden, zal aanzienlijk hoger vermogen dan ooit nodig zijn. De nieuwe MCS standaard zal laden met wel enkele megawatts mogelijk maken.

Liquid cooled cables, MCS koppelingen en pantografen

Het realiseren van megawatt laadsnelheden vereist geschikte apparatuur om deze hoge vermogens te ondersteunen. Hoe hoger de stroom en weerstand, hoe meer warmte er vrijkomt. Vloeistofgekoelde kabels en koppelingen spelen daarom een cruciale rol bij het veilig en efficiënt overbrengen van de enorme hoeveelheden energie. Bij Powerland zijn we actief betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van snelladen en volgen we de technologische vooruitgang op de voet.

Haalbaarheid van MCS implementatie

De vraag rijst: is het haalbaar om MCS op grote schaal uit te rollen? Het antwoord ligt in een combinatie van technologische ontwikkelingen, industriële samenwerking en regelgevende ondersteuning. De vooruitgang in batterijtechnologie en laadinfrastructuur maakt snellere laadsystemen zoals MCS steeds praktischer.

Powerland's rol in de groene transitie

Als toonaangevende speler in de laadinfrastructuurmarkt houden we bij Powerland de vinger aan de pols. Door te blijven innoveren en samen te werken met  partners en leveranciers, draagt Powerland bij aan het versnellen van de transitie naar groenere transportmiddelen. Snelladen wordt steeds meer erkend als een cruciale pijler van duurzame mobiliteit, en Powerland staat vooraan om deze ontwikkelingen te omarmen en te ondersteunen.

(Voorlopige) conclusie

De opkomst van MCS markeert een spannende nieuwe fase in de evolutie van laadinfrastructuur. Met de potentie om laadtijden drastisch te verkorten en elektrisch transport nog aantrekkelijker te maken, is MCS een veelbelovende stap naar een duurzamere toekomst.

Zin om hierover te discussiëren? Contacteer ons