De visie van Powerland: Betalen we binnenkort om stroom van zonnepanelen op het net te zetten?

in de Categorie: Batterijopslag

De visie van Powerland:  Betalen we binnenkort om stroom van zonnepanelen op het net te zetten?

Betalen we binnenkort om stroom van zonnepanelen op het net te zetten?

Met deze titel verscheen recent een artikel in De Tijd. In het kort gaat het artikel erover dat op bepaalde momenten de energieprijzen negatief kunnen zijn door te veel aanbod en te weinig vraag. In dergelijke situaties zouden eigenaars van zonnepanelen een vergoeding moeten betalen om stroom op het net te zetten. Bij Eneco klanten in Nederland is dit reeds het geval, in België nog niet. Het is een uitdaging waar we niet langer omheen kunnen, en het dwingt ons na te denken over de toekomst van hernieuwbare energie.

 

Nadenken over hernieuwbare energie is nu net iets wat we bij Powerland zeer graag doen, dus bij deze:

De visie van Powerland

Volgens het artikel is meer zonnepanelen plaatsen nu even niet de juiste oplossing. Al kijken we bij Powerland toch met een meer realistische en commerciële bril op deze materie.

Vanuit het netbeheerdersperspectief begrijpen we dat zonnepanelen een probleem kunnen vormen voor het net. Op momenten van overaanbod zoals de zogenaamde Sunny Sundays staat het net danig onder druk waardoor er dure maatregelen worden getroffen: overschot van stroom parkeren in batterijen of exporteren naar het buitenland.

Vanuit het perspectief van de ondernemer willen we de essentiële meerwaarde van zonnepanelen naar voor schuiven. Eenvoudig gezegd: eigen opgewekte stroom is nog steeds goedkoper dan aangekochte stroom. In deze snel evoluerende energiemarkt blijven zonnepanelen een interessante investering, maar slimme sturing is essentieel. Bij grootschalige zonneparken wordt reeds een principe toegepast waarbij de netbeheerder de injectie van energie in het net kan reguleren op basis van vraag en aanbod (In Vlaanderen doet Fluvius dit bij zonneparken vanaf 1 MW, in Wallonië doet Ores dit bij parken vanaf 250 kW).

Ondernemingen kunnen verschillende strategieën implementeren:

  • Ten eerste raden we aan om te starten met een dynamische energiecontract
  • Ten tweede het slim laden van elektrische voertuigen (tijdens periodes van negatieve prijzen).
  • Daarnaast raden we een sturing aan die de injectie van stroom van zonnepanelen in het net kan stoppen wanneer (1) de prijzen negatief zijn en (2) dit niet door de eigen consumptie kan worden opgevangen. 
  • Tenslotte is in deze optiek de installatie van een Battery Energy Storage Systems (BESS) een interessante investering, zeker in combinatie met een software die negatieve prijzen voorspelt en daarop reageert. Een BESS kan aldus een cruciale rol spelen in het balanceren van het energienetwerk en voor de eigenaar betekent dit een investering met een zeer hoge ROI.

Conclusie

Zonnepanelen blijven een belangrijk onderdeel van de energietransitie, maar ze moeten worden gecombineerd met batterijopslag en slimme sturing om optimaal te profiteren van de voordelen van hernieuwbare energie. Powerland staat klaar om u te helpen bij het implementeren van deze innovaties in uw energiestrategie.

Meer weten?

  • Neem contact op en ontdek hoe Powerland u kan helpen om uw energievoorziening te optimaliseren.
  • POWERLAND BESSMaak je bedrijf zelfvoorzienend met een Powerland BESS
  • BESS verdienmodellen: Jouw buffervat voor hernieuwbare energie én slimme energiehandel