Thuisladen voor werknemers: Waarom de laadpaal een betere keuze is dan een laadkabel
in de Categorie: Laadpalen
Introductie
Met de opkomst van elektrische bedrijfswagens groeit ook de behoefte aan adequate laadoplossingen voor thuis. Steeds meer bedrijven investeren in het voorzien van hun medewerkers van een laadpunt thuis. Dit blijkt een verstandige keuze te zijn, gezien de kostenefficiëntie: thuis laden kost doorgaans tussen de 20 en 35 cent per kWh, terwijl openbaar laden tot wel € 0,90 per kWh kan oplopen. Als werkgever heb je de optie om een laadpaal bij je personeel te laten installeren of hen een laadkabel te geven. In dit artikel zullen we de voordelen van een laadpaal belichten, de verschillen tussen een laadpaal en een laadkabel bespreken, en laten zien hoe Powerland jou hierbij van dienst kan zijn.
Als u op zoek bent naar een laadoplossing voor uw bedrijf, verwijzen we u graag naar onze pagina over Laadoplossingen voor bedrijven. Op deze pagina vindt u meer informatie over hoe Powerland u kan helpen bij het implementeren van laadpalen op de werkplek, samen met details over onze diensten en oplossingen voor bedrijven.
Waarom een laadpaal de betere keuze is boven een laadkabel
Steunmaatregelen vereenvoudigen de keuze voor laadpalen
In België zijn er verschillende steunmaatregelen voor bedrijven die een laadpaal bij hun werknemer laten plaatsen. Zo zijn zowel de aankoop van de laadpaal en de laadkosten 150% fiscaal aftrekbaar tot augustus 2024. Dit biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van een gewone laadkabel, want daarvoor geldt deze belastingvermindering niet. Een andere mogelijkheid is om via een cafetariaplan een laadpaal aan de werknemers aan te bieden. Dit is een extralegaal voordeel voor de werknemer, maar is budgetneutraal voor de werkgever. Dit is dan ook interessant voor beide partijen.
Laadpalen: de snelste route naar een volle batterij
Een laadpaal laadt een wagen 3 tot 8 keer sneller op dan een gewone laadkabel, als de netaansluiting voldoende zwaar is. Dat komt omdat een stopcontact maar 2,3 kW vermogen heeft, terwijl dit bij de meeste gewone laadpalen tussen 3,7 kW en 22 kW bedraagt. De meeste auto’s zijn via een laadpaal na 5 uur dan ook bijna opgeladen, terwijl dit me een laadkabel via een gewoon stopcontact naargelang het type wagen tot 24 uur kan duren. Wil je met een thuislader toch sneller opladen? Dan heb je een driefasige aansluiting en stopcontact op 400V nodig. Je kan je dan ook afvragen of in dit geval het installeren van een laadpaal geen betere optie is.
Prioriteit op veiligheid: laadpaal is veiliger dan een laadkabel
Een groot voordeel van een laadpaal is de veiligheid. Een elektrische laadpaal is specifiek ontwikkeld om hogere vermogens te leveren en wordt ook rechtstreeks aangesloten op een aparte stroomkring met een eigen zekering. Een laadpaal beschikt ook over verschillende beveiligingen die de gebruiker en de wagen beschermen. Bij een thuislader op een standaard stopcontact heb je steeds het risico dat er verhitting optreedt en er zekeringen kunnen springen.
Veel gestelde vragen van werkgevers over laadpalen voor thuisgebruik
Waarom zou ik als werkgever een laadpaal voor thuisgebruik aanbieden aan mijn werknemers?
Het aanbieden van een laadpaal voor thuisgebruik aan je werknemers kan verschillende voordelen opleveren. Het vergroot niet alleen de tevredenheid en het welzijn van je werknemers, maar het draagt ook bij aan een duurzamer en milieuvriendelijker imago van je bedrijf. Bovendien kunnen fiscale steunmaatregelen en subsidies helpen bij het verlagen van de kosten en het maximaliseren van de voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Powerland kan hierbij ondersteunen en advies verlenen.
Hoe snel kan een laadpaal een elektrisch voertuig opladen?
De snelheid waarmee een laadpaal een elektrisch voertuig kan opladen, hangt af van verschillende factoren, waaronder het vermogen van de laadpaal en de capaciteit van het voertuig. Over het algemeen kunnen de meeste laadpalen een voertuig binnen enkele uren volledig opladen, terwijl een laadkabel en een gewoon stopcontact veel langer duurt.
Zijn laadpalen veilig om thuis te gebruiken?
Ja, laadpalen zijn speciaal ontworpen met het oog op veiligheid. Ze beschikken over ingebouwde beveiligingen om gebruikers en voertuigen te beschermen tegen mogelijke risico's zoals oververhitting en kortsluiting. Bovendien voldoen laadpalen aan strenge veiligheidsnormen en worden ze professioneel geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen worden gebruikt.
Zijn er fiscale voordelen verbonden aan het installeren van een laadpaal voor thuisgebruik?
Ja, in België zijn er fiscale voordelen en subsidies beschikbaar voor bedrijven die ervoor kiezen om laadpalen voor thuisgebruik aan te bieden aan hun werknemers. Deze voordelen kunnen helpen bij het verlagen van de kosten van de installatie en het gebruik van de laadpaal, waardoor het een aantrekkelijke investering wordt voor werkgevers.
Kan Powerland helpen bij het installeren en onderhouden van laadpalen voor thuisgebruik?
Ja, Powerland biedt een uitgebreid assortiment laadpalen en deskundige installatiediensten om bedrijven te helpen bij het implementeren van laadoplossingen voor hun werknemers. Van advies op maat tot professionele installatie en regelmatig onderhoud, Powerland staat klaar om te helpen bij elke stap van het proces. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.
Conclusie
Met de voordelen van snelheid, veiligheid en fiscale steunmaatregelen in gedachten, is het duidelijk dat een laadpaal de beste keuze is voor het thuisladen van elektrische voertuigen. Met Powerland aan je zijde kun je erop vertrouwen dat je werknemers altijd toegang hebben tot hoogwaardige laadmogelijkheden thuis, wat bijdraagt aan een duurzamere en efficiëntere werkplek. Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we jou kunnen helpen bij het implementeren van een laadpaaloplossing voor jouw bedrijf.