Welke soorten laadpalen bestaan er?

in de Categorie: Laadpalen

Welke soorten laadpalen bestaan er?

Soorten laadpalen volgens de laadmethode:

Er zijn twee verschillende methodes om een wagen op te laden: gewoon laden (AC) en snelladen (DC). Iedere stroomsoort heeft dan ook zijn eigen laders: AC-laadpalen en DC-laadpalen.

  • AC-laadpalen:
    dit zijn de gewone, meest voorkomende laadpalen met een laadvermogen van 3,7 kW tot 22 kW. Ze leveren wisselstroom (Alternating Current of AC) aan de wagen, die deze dan zelf moet omvormen in gelijkstroom (DC) zodat die opgeslagen kan worden door de batterij. Deze omzetting in de wagen vergt tijd en het duurt dan ook verschillende uren om een wagen op te laden. AC-laadpalen vind je dan ook op plaatsen waar wagens langere tijd stilstaan, zoals thuis, bij een bedrijf of een parking.
  • DC-laadpalen:
    DC-laadpalen laden een wagen veel sneller op dan gewone laadpalen. Ze worden dan ook snellaadpalen of snelladers genoemd. Dit komt doordat DC-laadpalen voorzien zijn van een omvormer zodat ze rechtstreeks gelijkstroom (Direct Current of DC) leveren aan de wagen. Ze leveren dan ook een hoger vermogen die van 50 kW tot zelfs 400 Kw varieert. Dergelijke laadpalen vind je vaak op locaties waar veel mensen onderweg zijn. Denk hierbij aan tankstations langs drukke wegen en snelwegen en op laadpleinen in stedelijke gebieden. Ook voor zware voertuigen die veel vermogen nodig hebben, zoals e-bussen of e-trucks, zijn DC-laders de beste optie.

Soorten laadpalen volgens montage

De keuze voor een laadpaal hangt ook sterk af van de beschikbare ruimte. Naargelang de manier van montage kan je laadpalen indelen in 3 soorten:

  • Wandladers (wallbox):
    Zoals de naam het zegt, worden deze laders tegen een wand geplaatst. Dit kan zowel binnen in een garage of ondergrondse parking als buiten op een muur of een buitengevel. Voordeel van een wandlader is dat men meestal geen beschermbeugel of paaltjes moet plaatsen zodat de lader bij een aanrijding niet beschadigd kan raken. Voorwaarde is wel dat de lader hoog boven de grond wordt geplaatst. (bijvoorbeeld 1,5 à 2m)
  • Laadzuilen (of vaste laadpalen):
    Deze laadpalen worden verticaal op de grond gemonteerd en kosten meestal iets meer dan een wandmodel. Afhankelijk van het model wordt deze op een sokkel gemonteerd of bestaat het uit een zuil. Wil je meerdere wagens tegelijk opladen? Sommige laadzuilen hebben twee connectoren en kunnen dan ook twee wagens om tegelijk opladen.
  • Laadmast (pantograaf)
    Deze laadoplossing gebeurt via een bovenleiding. Dit heeft als groot voordeel dat het laden snel en efficiënt gaat en dat er heel weinig energieverlies is bij de overdracht (>97%). Deze manier van laden kan een oplossing bieden voor grote batterijvoertuigen, zoals elektrische bussen, vrachtwagens en voertuigen die op havens en luchthavens rijden.

 

Laadpalen op basis van locatie en toegankelijkheid


Naargelang de locatie en toegankelijkheid kan je laadpalen indelen in drie soorten laadpalen variërend van zeer beperkt (privé) tot volledig openbaar (publiek).

  • Openbare of publieke laadpalen:
    Deze laadstations zijn gelegen op openbare domein en 24 uur per dag en 7 dagen per week toegankelijk voor iedereen. Dit wil niet zeggen dat ze gratis zijn. Betalen gebeurt via je bankkaart of een laadpas. Om deze snel te vinden, kan je gebruik maken van gratis online laadkaarten of de app van je laadpas. (bijvoorbeeld: de Powerland-app) De app laat meteen zien of de laadpaal beschikbaar is. Ook kun je de laadpalen in de buurt filteren op laadvermogen en type aansluiting.
  • Privé-laadpalen:
    Dit zijn laadpalen die op privéterrein staan en niet toegankelijk zijn voor derden. Wil je er toch laden, dan moet je de toestemming (laadpas) hebben van de eigenaar. Deze laadpalen vind je dan ook niet terug op de online laadkaarten of de app van je laadpas. 
  • Semi-privé laadpalen:
    Deze laadpalen bevinden zich op een privédomein en zijn toegankelijk voor een beperkt aantal mensen. Vaak zijn dit eigen medewerkers en bezoekers van  hotels, parkeergarages, bedrijventerreinen of parkeergarages. Deze laadpalen vind je niet terug op de online laadkaarten of app.  

 

Laadpalen op basis van de mogelijkheden:

Bepaalde laadpalen hebben extra slimme functies om het laadproces te optimaliseren. We spreken dan ook over slimme en domme laadpalen.

  • Slimme laadpalen:  
    Doordat slimme laadpalen verbonden zijn via het internet en kunnen hierdoor geavanceerde taken vervullen. Zo kan je via een slimme laadpaal van op afstand bepaalde gegevens bekijken, de laadstatus checken en vaak ook beheren. Dit verhoogt niet alleen het gebruiksgemak, maar zorgt ook voor een efficiënt gebruik van de elektriciteit. Een slimme laadpaal houdt namelijk rekening met het algemene stroomverbruik, kan worden geprogrammeerd om enkel te laden tijdens de daluren wanneer de electriciteit goedkoper is en kan worden gekoppeld aan zonnepanelen. Een slimme laadpaal helpt je dan ook je elektriciteitsverbruik onder controle te houden en je energierekening te verlagen. 
  • Domme laadpalen:
    Domme laadpalen beschikken enkel over de basisvereisten voor het laden. Ze beginnen dan ook onmiddellijk te laden, wanneer de laadkabel is aangesloten. Slimme functies zoals het spreiden van het laden (dynamic loading) is hier niet mogelijk. Laden met groene stroom wanneer de zon schijnt of het tijdstip bepalen om zo goedkoop mogelijk te laden, is ook geen mogelijkheid. Laden via een domme laadpaal zorgt dan ook voor een piekstroom en door het capaciteitstarief een hogere energierekening.

 

Conclusie:

 

Het kiezen van de juiste laadpaal of laadoplossing is geen eenvoudige taak. Verschillende factoren, zoals je behoeften, wensen, situatie en laadsnelheid, spelen hierbij een rol. Daarom is het verstandig om een specialist zoals Powerland in te schakelen. Onze adviseurs staan klaar om je te begeleiden bij het bepalen van jouw specifieke behoeften en het vergelijken van de mogelijke opties die het best bij je passen.